günümüz müziğinde algıların ve imajların yeri - bol sözlük

günümüz müziğinde algıların ve imajların yeri



başlık no:42805 okunma:1838



  1. evveeeeeeeeeeeeeeeeeet. geldik buraya.

    şimdi benim çakal çukul batuflex sevmeyen, her gün kendine "bu amına koduklarım nasıl bu kadar dinleniyo da x mc/mc grubu hak ettiğini bulamıyor" diye soran güzel kardeşim. gel bu durumun nasıl oluştuğunu ve farkında olmasan da muhtemelen senin nasıl bu duruma katkıda bulunduğuna bir bakalım.

    güç. ilk insandan beri herkesin peşinde koştuğu, elde edenin önünde ne kadar birlik olursan ol duramadığın, elde etme yolları da devirden devire değişen olgu, kavram, nitelik ya da her neyse. bu elde etme yolları yeri geldi karşındakinin kafasına taş atma oldu, yeri geldi önüne çıkan kasabayı yok etmek, yeri geldi düşmanına kız verip kız almak, yeri geldi insanlara öbür dünyadan arsa satmak. ama günümüze geldiğimizde karşılaştığımız açık bir gerçek var ki her ne kadar geçmişten gelen diğer etmenler de hala gayet etkili olsa da o dönemlerde de etkili olan bir kavram çok daha etkin hale geldiğini görüyoruz, algı. kişinin bizi nasıl gördüğü. kişide nasıl bir izlenim bıraktığımız. kişinin nasıl düşünmesini sağladığımız. bunlar da çok daha maddi şeylerle kendini sağlıyorlar artık.

    bugün aylık 40 milyon dinleyicisi olan bir kişinin 1 milyon dinleyicisi olan bir kişiden daha kaliteli olması gerekmiyor. 40 milyon gibi bir astronomik bir rakama da zaten sadece kaliteyle, müzikle ulaşmanın da imkanı yok. insanların ilgisini çekmen, yarrak gibi müzik yapmaman ve önemli biri izlenimi yaratman önüne imkanlar sunulduğunda yahut sen o imkanları yarattığında zaten çoğu şey halloluyor. mevzu o imkanları yaratmak ve bir yer edinmekte.

    malum, sözlüğün ezici çoğunluğu doğal olarak rap müzik üretiminin de bir şekilde içinde. söz yazıyorlar, beat yapıyorlar, mix-mastering uğraşıyorlar vs vs. yaptıkları işleri gerek sözlükte gerek başka mecralarda duyurmaya çalışıyorlar ama doğrudan sözlük sayesinde ünlü olmuş bir mc'miz yok. sebebi sözlük dışındaki yerlerden yeterli ilginin gelmemesi. halbuki sözlükte gayet destek veriyoruz, güzel olmuş diyoruz, olumlu olumsuz eleştirimizi yapıyoruz, hatta benim de büyük ölçüde hak verdiğim bi başlık açıldı bu konu hakkında, konuştuk ettik. (bkz: sözlük yazarlarının yaptığı işlerin gereksiz övülmesi)

    sebebi ne biliyon mu güzel abim? sen sözlüktekiler için konuşmaya, olumlu-olumsuz eleştirilmeye değer bir insansın. hepimiz de birbirimizi tanıyoruz zaten, iç içeyiz, şuncacık yer. ama dışarıdaki dinleyici için öyle değilsin. orospu çocuğu lanet olası bir no-name'sin sen. ne adam gibi bir yoruma değersin, ne başka bir şeye. selebriti değilsin sen olm, olsan ne olur, olmasan ne olur. videonun yorumuna yazsa yazacağı şey de "bok gibi olmuş.", "bilmemkimin çakmasısın." falan.

    bak, o sevmediğin çakal'ın şarkısına 3 sayfa dolusu entry girilmiş. tamamına yakını da olumsuz eleştiri. evet, sen de entry girdin, şarkıyı da dinleyip izlenmeni de kazandırdın, kaçma oraya. peki, bu şarkıyı "ya 13 yaşındayım herkes beni beğeniyo şarkıma bakıp eleştirir misin" diyen hevesli ergenlerden biri yapsa, sen de hasbelkader açsan, ne yaparsın? hiçbir şey yapmazdın amk, güler kapatırdın. ama çakalınkine entry girdin. sevdiğin, kaliteli bulduğun mc de parça çıkardı geçen gün, dinledin, beğendin ama entry girmedin, hakkında bi laf da etmedin hiçbir yerde. ama çakalınkine sövdün ha sövdün. niye? dinleniyo, ortalığı sallıyo, sen de niye ortalığı salladığına sinirleniyon. sinirlenme baba, sakin.

    bu elemanların piyasada yer edinmesi de bu "ne derseniz diyin, bunlar dinleniyo işte" mevzusundan bağımsız değil, hatta direkt bağlı. bu adamlar ilk şarkılarının izlenmelerine/dinlenmelerine o botları basmasa bunlara denk gelen dinleyici %90 "çakal ne amk" der tıklamaz, %10'u da "bu ne emqü" der yarısında kapatırlardı büyük ihtimalle. ama o milyon izlenmeyi gördü, tıkladı, bok gibi buldu, yoruma "dikkat et de havaya uçma çakma gangster xde" yazdı, arkadaşlarına "ya şuna bi bakın amk bunlar da mı milyon dinlenir oldu ne hale geldik" diyerek attı, onlar da aynı şeyi yaptı ve iş büyüdükçe büyüdü. çünkü adam milyon dinlenmiş abi, insanlar ilgi göstermiş demek ki hakkında konuşmaya hatta "analiz" yapmaya değer kişiler.

    başka bir örnek vereyim, hayki. benim türkçe rapte ilk onuma sokacağım bir adam, sözlükte de hakkında zor olumsuz laf işitirsiniz, genel türkçe rap kitlesinde de sıfıra yakın nefretçisi* olan bir adam. yeni çıkan şarkılarına da olumsuz eleştiri gelmiyor. lan bu adam niye hiçbir yerde dinlenmiyor o zaman? hayır başka bir şey diyeyim, bu adamı gayet seven dinleyen de doğru düzgün konuşmuyor bu adam hakkında. niye? kendisini de gayet suçlayarak söylüyorum, ilgi çekiciliği yok son dönemde ortaya koyduklarının. iyi işler, piyasaya göre üst işler, çeşitli işler, kaliteli işler vs vs. ama şarkıların ortaya atılmalık, konusu açılmalık özellikleri yok.

    diğer yandan hayki'nin eski dostu, bana göre veçoğunluğun da dediği gibi dissleşmede bariz şekilde yenilen patron. abi bu adam üne, rahatlığa kavuşmadan önce de türkçe rapin en dikkat çekici adamlarından biriydi. çok kaliteli bi mc olduğundan, efsane lirikler yazdığından mı? hayır. bu adamın her lafı bomba baba. akılda kalan, komik laflar ediyor. şu klasikleşmiş tespit ve başlıkla da hepimizin hemfikir olduğu bi durum olduğu tescillendi zaten. (bkz: kafamın içinde sürekli patronun konuşması)

    yani demem o ki, iyi kötü olmasından bağımsız "gene ne yapmış, ne garip gurup laflar etmiş pat?" diye şarkısına açıp bakacağın bi adam patron. konuşmaya değer, başkasıyla konuşabileceğin insan olma kısmı da fevkaladesiyle tamam, direkt türkçe rapin en çok dinlenen 5 adamı arasında.

    şimdi bana diyeceksiniz "ulan sanki sen bunları yapmıyon da bize laf ediyon.". yapmadım desem yalan olmaz. çakalın, batunun, onun bunun bu başlığı açılan işlerinin dörtte birini dinlemedim. eplerinin albümlerinin hiçbirine bakmadım, istemesem de orda burda duyuyorum çünkü yeni çıkan şarkıların hepsini. "lirikal" dedikleri işlerin sözlerine baktım, o da fıs.

    bakın bi de benim sikimde değil dinlensinler dinlenmesinler. dinleyenin sorunu. siz bi de "ya bu adamlar dinlenmesin şu, bu dinlensin kaliteli adamlar dinlensin"in derdindesiniz. madem öyle, hayıflanmakla olmayacak aga. ona göre davranacaksınız. madem sahte imajlardan şikayet ediyorsunuz, o sahte imajların oyuncağı olmayacaksınız.

    öyleli yani.
    billymizi diliyor
    1/11/2021 20:49 ~ 01/11/2021 20:50
    heart_plus : 29 stat_minus_2 : 1 




  2. kusra bakma şu adamlar için şu kadar yazıyı okuyamam
    anonim
    1/11/2021 20:50
    heart_plus : 2 stat_minus_2 : 15 


  3. kendimce çıkarım yapıyorum bu başlık üzerinden:

    1.karı kız keko seviyor.
    2.insanlar aptal.
    3.araba müziği yapmıyosan piyasaya tutunamazsın.
    4.kopyala yapıştır.
    5.bunları aklında tut ve tekrarla.
    kasket
    1/11/2021 21:03
    heart_plus : 4 stat_minus_2 : 0 


  4. Günümüz mü müziği
    anonim
    2/11/2021 12:02
    heart_plus : 0 stat_minus_2 : 0 


  5. sözlükteki "bunları kim dinliyor amk" muhabbetine nokta koyacak bir yazı olmuş. teşekkürler.
    imagine
    2/11/2021 13:45
    heart_plus : 8 stat_minus_2 : 0 




  6. uplamakta fayda var. emeğe saygı.
    650 gayme maas
    2/11/2021 22:22
    heart_plus : 3 stat_minus_2 : 0 


  7. aydınlatıcı bir yazı gerçekten kafamdaki bazı şeyleri direkt aktarmışsın ben üşeniyordum helal olsun
    anonim
    2/11/2021 22:42
    heart_plus : 1 stat_minus_2 : 0 


  8. adamım benim ağzına sağlık.
    burada
    3/11/2021 01:17
    heart_plus : 2 stat_minus_2 : 0 


  9. Şukunu verdim. Up.
    bilgisiz
    3/11/2021 02:24
    heart_plus : 1 stat_minus_2 : 0 


  10. iki ucu boklu değnek

    Çok doğru noktalar var.Genel türkçe rap kitlesi baneva motive sağlam diye gezer ama kimse açıp da bunları dinlemez.Gider herkesin laf attığı çakal halıflex lvbel31 dinler.

    Çaresiz gibi.

    Bu ülke şartlarında rezil olmadan vezir olunmuyor güzel müzik yapıpda olay olmak çok zor en fazla sağlam diyip geçer bir daha da dinlemez o kitle.
    anonim
    4/11/2021 00:57
    heart_plus : 0 stat_minus_2 : 0 


  11. maalesef günümüzde özellikle popüler kültürde önümüze hazır konulan birtakım "ürün"ler kolay tüketilir,yapay imajların şişirilmesinin bir sonucu. ve insanlar özellikle ekonomik ve sosyal uçurumun giderek derinleştiği bizimki gibi ülkelerde hayatını kazanmaya kafa patlatmaktan fırsat bulup gerçekten yaptığı müzikte,filmde vs. birşeyler anlatma,kendi yaratıcılığını erdemli şekilde kullanma çabasındaki insanları bulup onlara ekstra bir zaman ayırmaya zahmet etmeyi tercih etmeme eğiliminde çoğunlukla.(belki de başka yerlerde de durum böyle)bunun yerine,billymizi diliyor'un yazdığı güzel entryde örneklendirdiği,en kolay şekilde çeşitli platformlarda öne koyulan popüler kültürün sosuyla makyajlanan,görsel ve işitsel olarak anlama,düşünme çabasını pek de gerektirmeyen(böyle bir niyeti de genellikle olmayan) ve çoğunlukla en ilkel duyguları (öfke,haz,neşe,zevk) dışa vurma araçları olan ürünler alıcı buluyor.

    eğitim ve entelektüellik anlamında yıllar geçtikçe daha bilinçli olarak geriye götürülmüş ve refah seviyesi dibi görmüş bir toplumda bu tarz örnekler elbette azımsanmayacak ölçüde tüketilmeye devam edecek,etmesi kaçınılmaz. yani bunlar sistemin çalışma mekanizmasının ürettiği etkiler,bir sonuç. pisliğe batmış bir coğrafya'nın içinde boku yemiş dünya'nın boktanlığına kafa yormak yerine, kendine özel sanal bir dünyevi zevkler bahçesi yaratmak ve oranın bir parçası olmak kulağa daha cazip ve rahatlatıcı gelmiyor mu?

    peki en baştaki yazıda olan önermedeki gibi bundan kaçınılması mümkün mü? buradaki çoğunluk insan açısından elbette bunu bir derece söyleyebiliriz.sonuçta dinlediklerini sorgulayan,en kabul görmüş kişileri,kavramları derinlemesine tartışabilen,eleştirebilen ve bizzat üretim de yapan,tüm bunlara mesai ve zihinsel enerjisini harcayabilen azımsanmayacak bir insan topluluğu var burada.sadece ciddi eleştiri manasında da değil. bu sözlükte en üst noktalarda gözüken isimler mizah konusu yapılabiliyor çok kere. birilerinin neredeyse kutsallaştırdıklarını kimi zaman çok zekice espriler ile yüksek katlarda gibi konumlanmış oldukları noktadan yer seviyesine,halkın arasına iniyor böylece.ve sonuç olarak internet ortamında oluşturulan ortak dil ile herkesin eşitlendiği bir ortam meydana geliyor. genel anlamda internetin olumlu gözüken taraflarından biri bu kuşkusuz.

    ancak, bolsözlükteki kitle ülkenin genelini birebir temsil ediyor mudur? pek sanmam.isteyen istediği şeyi satın alır(ya da istediğini sandığını) çok tüketmenin,zenginliğin ve küçük çapta da olsa ünlülüğün kutsandığı.iletişimin müthiş bir hıza ulaştığı bir zamanda teoriden çıkıp pratiğe dönüşmek üzere olan bir olgu olarak olarak internetin kendisinin bizzat yeni bir evrene dönüşmesi için de ciddi adımlar atılıyor(bkz: metaverse) haliyle düzenli şekilde bege dinleyen ve öven insanlar olması da garip gelmiyor. kendi evreninin tanrısı olmak bir çok kişi için cazip gelebilir. özellikle aşırı lüksün de sefaletin de en grotesk hali ile gözümüzün önünde her saniye rengarenk cirit attığı böyle trajıkomik bir dönemde.çakal diye biri çıkıp kendi evreninin müzik tanrısı neden olmasın? eğer kendisine müritler de bulabiliyorsa ne âla...

    siyasetçilerin nasıl iktidara geldiğini ve bir ürün gibi nasıl pazarladıklarını da görüyoruz.gerçekte halk için pek de olumlu bir şey yapmasa da kendini halk kahramanı olarak yıllardır başarılı şekilde bir ticari ürün gibi sunan kişiler.evet anladınız siz onu. herkesin kendi propagandasını yaptığı,kendini meta olarak pazarladığı çıldırmış bir çağın ara geçiş formlarıyız belki de sadece,bir tür denekler ordusu. veya matrix'in ilkel sürümleri.

    edit:imla
    gazapkulu
    4/11/2021 02:07 ~ 08/11/2021 15:30
    heart_plus : 6 stat_minus_2 : 0 


  12. çok kaliteli yazmış baba adam dersi bıraktım şukusunu verdim entrysini girdim eline sağlık.
    eminl0tus
    4/11/2021 22:23
    heart_plus : 1 stat_minus_2 : 0 


  13. Konu hakkında daha önce uzun uzun yazdım. "İdareye yazdık, s...ne takan olmadı" gibi bir durum yani. Burada da uzun uzun yazmayacağım, herkes yazmış gerçi. Çok kısa yazsam o zaman da eğreti durabilir. Neyse.

    Evet, iyi veya kötü anlamda "hatırlanır" ve "dikkat çekici" işler yapmak çok önemli. Bundan dolayı türk pazarına en sıkı oynadığı dönemde aleyna tilki sürekli saçma sapan laflar ediyordu. Şu parmakla gösterilme hede hödösü falan. İyi kötü bir ünlünün kariyer yönetimi sürecini profesyonel anlamda da yakından takip etme fırsatı olan herkes bunlardan haberdar. Ve evet, daha "normal" işlerin sevenleri tarafından dahi aynı derecede ilgi ve destek görmedikleri açık. Lakin şöyle de bir gerçek var: Mainstream olmayan bir işi destekleyerek mainstream yapamazsınız. Taşıma suyla değirmen dönmez. Bu "sevmediğiniz işi yereceğinize sevdiğinizi övün" muhabbetini o açıdan çok doğru bulmuyorum.

    Bir şeye verdiğiniz negatif tepkinin onu daha öne çıkarması da madalyonun sadece bir yüzüdür. Bu olay uzarsa nickelback olursun, rebecca black , smash mouth veya insane clown posse olursun. Bu adamlar maddi anlamda başarılı oldular mı? Elbette. Deli gibi para kazandılar mı? Rebecca haricinde şüphesiz. İyi hatırlanıyorlar mı? Eh, hatırlandıkları zaman insanların yüzünü güldürdükleri açık. Ne anlamda bunu dediğimi biliyoruz ama. Bir soytarıyla, veya benim onlara verdiğim isimle sanat müteahhitiyle sanatçıyı ayıran şey çoğunlukla kazandıkları para miktarı olmaz. Konuşulma ve hatırlanma oranları dahi olmaz. Arkada bıraktıkları işler olur. O işlerin de etkisini güncel dinlenme rakamlarıyla falan ölçmek imkansızdır. Tarihin kendisi bizzat bir arkeologdur; toprağın altından kimleri çıkaracağı da hiç belli olmaz.

    Dürüst olmak gerekirse, sanatçıyı takdir etmek ve soytarıyı parmakla gösterip gülmek -söz veriyorum ki yazının başında bahsettiğim meşhur aleyna tilki anektoduna bir gönderme değildi- neredeyse eşit önem taşıyor bana kalırsa. Hiçbir şey için değilse bile aralarındaki farkı belirginleştirmek için. Bunu kendisinin durduğu noktayı, "kaliteli bir dinleyici olduğunu" falan belli etmek için yapan yaşı genç dostlar biraz gülünç oluyorlar gerçekten, ama aktivitenin kendisinde bir problem görmüyorum. Kötüyü parmakla göstermek bence değeri anlaşılmayan, çok ama çok önemli bir hareket. Bu tiplerin ününe ün katıyorsa ne âlâ. Bazıları için dinleyebilecekleri yeni bir isim, bazıları içinse "nasıl biri olmamalıyım" sorusuna cevap niteliği taşıyan birer yürüyen ders adeta bu insanlar. Kimin bu tiplerden ne almayı seçeceğini bilemem, bu seçim zaten tamamen seçeni bağlar.

    Uzun yazmayacağım dedim, gene Manas destanı çıktı ortaya. Ben bu derdimi kısa kısa anlatma işini beceremiyorum.
    dragunov
    5/11/2021 08:01 ~ 08/11/2021 3:27
    heart_plus : 3 stat_minus_2 : 1 


  14. fb | twt | youtube | insta | spotify | anket | uyarı | devlog

    bol'da yer alan içeriğin doğru veya güncel olduğu hiçbir şekilde iddia veya garanti edilmemektedir. burada okuduklarınız sizi dehşete düşürürse türkçe rap ansiklopedisine de göz atmayı deneyebilirsiniz.
    hukuka aykırı olabileceğini düşündüğünüz içerikler titizlikle incelenip gereği düşünülmektedir. sözlüğü reklamsız görüntülemek isterseniz üye girişi yapabilirsiniz. soğuk içiniz.

    rastgele gururlarımız: